Prezentacija srednjoškolskih zanimanja i programa u osnovnim školama u Krapinsko-zagorskoj županiji

Dominik Karajić   24 April, 2024  

22.4.2024. s početkom u 16:00 sati u našoj je školi održana prezentacija srednjoškolskih zanimanja. Učenici i roditelji sudjelovali su na ovoj korisnoj prezentaciji gdje su predstavnici srednjih škola u našoj Županiji upoznali učenike sa srednjim školama i zanimanjima koje učenici mogu upisati na području Krapinsko-zagorske županije.

Učenike i roditelje na početku pozdravio je ravnatelj škole Dominik Karajić.

Predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanja Melita Horvat Peh održala je predavanje Kako odabrati pravo zanimanje? Prisutnima su se i obratili predstavnici Obrtničke komore.

Predstavnici srednjih škola Krapinsko-zagorske županije (Srednja škola Bedekovčina, Srednja škola Oroslavje, Srednja škola Zabok, Gimnazija AG Matoš, ŠUDIGO Zabok, Srednja škola Konjščina i Srednja škola Zlatar) predstavili su svoje škole i programe zanimanja te pozvali učenike da ih posjete prigodom Dana otvorenih vrata.

Učenicima i roditeljima je sugerirano da pri odabiru škole/zanimanja obrate pozornost na mogućnosti zapošljavanja te preporuke vezane uz deficitarna zanimanja. Uprave te preporuke ključan su uvjet stipendiranja lokalnih samouprava.

Nakon održanih prezentacija učenici i roditelji zaputili su se do info pultova na kojima su mogli dobiti detaljnije upute vezane uz školu koja ih zanima.

Zahvaljujemo svim učenicima i roditeljima koji su prisustvovali ovoj prezentaciji te se nadamo da smo vam barem malo olakšali odabir svojeg budućeg školovanja.

DODATNE INFORMACIJE!!!

Na stranicama www.hzz.hr možete pod Publikacije naći novu  brušuru  “Kamo nakon osnovne škole?” za naše područje. Učenici tako mogu uspoređivati programe zanimanja koji su im u užem izboru prema opisu zanimanja i predmetima koji ih čekaju u  srednjoj školi. https://www.hzz.hr/content/publikacije-skole/2019/Kamo_nakon_osnovne_skole-2019-SREDISNJA.pdf

Informacije o tome što će koja škola ponuditi  za novu školsku godinu treba pratiti na stranicama srednjih škola do proljetne objave konačnog natječaja i nove odluke o upisu. U novoj Odluci o upisu će biti konačni plan upisa i broj mjesta po razrednim odjelima, što će se moći vidjeti i na stranicama nadležnog ministarstva. Lanjska odluka na https://mzo.gov.hr/vijesti/odluka-o-upisu-ucenika-u-i-razred-srednje-skole-u-skolskoj-godini-2020-2021/3752

Kao pripremu za profesionalna savjetovanja koja će se provesti tijekom prosinca, siječnja i veljače učenici koji su naručeni mogu koristiti  interaktivne Upitnike o profesionalnim interesima putem stranice  e-usmjeravanje http://e-usmjeravanje.hzz.hr/Predanketa . Na istom  mjestu učenici mogu naći velik broj jednostavno opisanih zanimanja. Nakon što učenik/ca popuni interaktivni Upitnik o profesionalnim interesima program će ponuditi prijedlog nekih zanimanja sukladnih interesima (odgovorima). Klikom na zanimanje otvara se opis zanimanja s uvjetima rada  i ostalim značajkama pa učenici mogu procijeniti  jesu li doista zainteresirani za takvo područje rada ili ne.

I ostali učenici mogu koristiti  interaktivne Upitnike o profesionalnim interesima putem stranice  e-usmjeravanje http://e-usmjeravanje.hzz.hr/Predanketa.

Iz Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje, HZZ PU Krapina javljaju da su i dalje dostupni za individualne kontakte učenicima koji žele profesionalno informiranje/usmjeravanje, pa se možete javiti kontaktima:

 

PROFESIONALNO INFORMIRANJE – Melita Horvat Peh, HZZ PU Krapina,  Odsjek za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje

e-mail melita.horvat-peh@hzz.hr

tel. 049 382 266 (centrala 382 252)

 

PROFESIONALNO SAVJETOVANJE – Nadica Jokić, HZZ PU Krapina,  Odsjek za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje

e-mail nadica.jokic@hzz.hr

tel. 049 382 265 (centrala 382 252)