Održana je 20. smotra učeničkih zadruga Krapinsko – zagorske županije

admin   10 May, 2024  

87

Naša škola bila je domaćin 20. smotre Učeničkih zadruga KZŽ
Ove godine odlučili smo prihvatiti organizaciju 20. smotre Učeničkih zadruga KZŽ, jedne od najvećih manifestacija učeničkih radova u kojima najviše dolazi do izražaja razvijanje kreativnosti, stvaralaštva, inovativnosti i poduzetništva. Uz sve prednosti smotre najviše dolazi do izražaja i socijalizacija učenika i stvaranje novih prijateljstva.
Po prekrasnom vremenu smotra je održana u petak 10. svibnja na središnjem trgu u Mariji Bistrici, a sudjelovalo je 17 učeničkih zadruga, koje su na ovaj način prezentirale svoj rad, ali i posjetiteljima ponudili neke od svojih proizvoda na prodaju.
Održana je i mala svečanost otvorenja koju je vodila učenica Ema Jantolek, a tom su prilikom sve sudionike i posjetitelje pozdravili ravnatelj škole domaćina OŠ Marija Bistrica Dominik Karajić, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i kao izaslanica župana KZŽ Željka Kolara Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade KZŽ Martina Gregurović Šanjug.
Himnu je na početku otpjevala učenica Osnovne glazbene škole pri OŠ Marija Bistrica Leda Fulir, a programu su još nastupili učenici Posebnog razrednog odjela OŠ Marija Bistrica i Klara Gabud na flauti, učenica Osnovne glazbene škole pri OŠ Marija Bistrica.
Nakon otvorenja, članovi Učeničkih zadruga na štandovima su prezentirali svoj rad, a kako je smotra i natjecateljskog karaktera, sve su pomno nadzirale i članice Stručnog povjerenstva Ivanka Jagečić, Ivanka Švaljek i Maja Koprivnjak.
Ove godine prijavilo se čak 17 učeničkih zadruga koje si pažljivi osmislile i uredile svoje štandove.
Prvo mjesto osvojila je UZ Radobojski guci i trpuci iz OŠ Side Košutić Radoboj, druga je bila UZ Z’ORO SŠ Oroslavje, a treća UZ Plavi trnac Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.
Naša škola zauzela je odlično 8.mjesto i uspjela prodati sve proizvode koje je izložila. Našu školu na najljepši način prezentirale su učenice Mila Pavlović, Lea Jakopović, Vida Škrlec i Vida Ozimec, a pripremile učiteljice Maja Koprivnjak i Lidija Kovačić Hren.
Pored njih predstavile su se i Učeničke zadruge: Srčeke OŠ Marija Bistrica, Božićnica OŠ Josipa Broza Kumrovec, Đurđice OŠ Đurmanec, Djetlić Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, Glažuta OŠ Viktora Kovačića Hum na Sutli, Košarice Područne škole Dubrovčan, OŠ Veliko Trgovišće, Matije Gupca, iz istoimene osnovne škole, Pinklec OŠ Zlatar Bistrica, Sova Centra za pružanje usluga u zajednici Zagorje, Bedekovčina, Začretko OŠ Sveti Križ Začretje, Zajček Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda, Budinščina, Zlatharija SŠ Zlatar, Zlatka OŠ Ante Kovačića Zlatar i Zvirek veselja OŠ Krapinske Toplice.
Dodjela priznanja te zahvalnica svim sudionicima odvijala se je u holu osnovne škole. Zaslužena priznanja i pohvalnice voditeljima učeničkih zadruga i učenicima podijelili su voditeljica Podružnice Hrvatske udruge učeničkih zadruga Krapinsko zagorske županije Brankica Zbanatski i ravnatelj osnovne škole Marija Bistrica Dominik Karajić.
Nakon svega mogli smo osjetiti ponos na sav trud koji smo uložili oko organizacije jer su i naši učenici imali priliku posjetiti štandove te kupili poneki proizvod. Zahvaljujemo se Osnivaču te Općini Marija Bistrica na podršci, turističkoj zajednici područja Donja Stubica i Gornja Stubica i Bedekovčina te Marija Bistrica na pomoći oko opremanja prostora te Lijepoj Bistrici, gospodinu Mladenu Košecu i Dragutinu Topolovcu oko transporta važne opreme.