Obilježili smo Europski dan jezika

admin   26 September, 2019  

Europski dan jezika- 26.9.2019.Zanimljivosti:

U svijetu postoji između 6000 i 7000 jezika u svijetu – koje govori 7 milijardi ljudi, podijeljenih u 189 samostalnih država.

Najmanje polovica svjetskog stanovništva je dvojezična ili višejezična, tj. govore dva ili više jezika.

Dvojezičnost ima prednosti: to čini učenje dodatnih jezika lakšim, proširuje proces razmišljanja i njeguje kontakte s drugim ljudima i njihovim kulturama, a i radna mjesta su lakše dostupna onima koji govore nekoliko jezika.

Zbog priljeva migranata Europa je postala uglavnom višejezična. U samom Londonu govori se oko 300 jezika (arapski, turski…).

I ove je školske godine, 26.9. 2019., u našoj školi obilježen Europski dan jezika kroz različite aktivnosti u sklopu nastave engleskog i njemačkog jezika.

Učenike se upozorilo na važnost učenja jezika i na raznolikost raspona naučenih jezika s ciljem povećanja višejezičnosti i međukulturalnog razumijevanja. Učenici su saznali da je potrebno njegovati i promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost.
Osim toga učenici i učenice 7. razreda izborne nastave njemačkog jezika ukrasili su školski pano slonićima koje su uresili bojama zastava određenih država te činjenicama o određenim državama. Na taj su način i zaronili u prekrasan svijet jezika.

Učenici i učenice ove godine mogu sudjelovati u kvizu povodom Europskog dana jezika i to tako da mobilnim uređajem učitaju QR kod iza kojeg se kriju različiti zadaci. Oni koji riješe najbrže i najtočnije postavljena pitanja u kvizu osvajaju slatku nagradu.
Kviz traje do 2.10.2019.

Evo i poveznice za kviz:

https://padlet.com/zgcbzn/1g86gppgte44

Ovim putem pozivamo i učenike da sudjeluju u natječaju za EDL majice. Više informacija možete dobiti pod sljedećim linkom:

https://edl.ecml.at/Activities/EDLT-ShirtContest/tabid/3147/language/hr-HR/Default.aspx

Sretno svima!

Good luck! Viel Glück!