Obilježili smo Dan ružičastih majica

admin   29 February, 2024  

1Kako bismo pomogli zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju zadnjeg utorka u veljači u našoj školi učenici i nastavnici obukli su ružičaste majice.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja u kojem sudjelujemo već osam godina.

Raznolikim aktivnostima u školi i nošenjem ružičastih majica nastojimo podići svijest o problemu vršnjačkog nasilja i pozvati sve da se pridruže i kažu NE! Ne bojte se biti iznimka među vršnjacima i ustati protiv nasilja.

2U nasilju postoji neravnoteža moći, što ne znači nužno da osoba koja čini nasilje mora biti tjelesno jača – njezina moć može primjerice proizlaziti iz njezine veće popularnosti.

Uz nasilje uživo, sve je češće prisutno elektroničko nasilje (cyberbullying).

Primjeri elektroničkog nasilja uključuju vrijeđanje i slanje poruka mržnje, otkrivanje osobnih informacija o drugima i sl. Takvo je nasilje jednako ozbiljno kao i drugi oblici nasilja.

Zato su učenici i učitelji naše škole poručili svima da nasilje nije cool. I da ne podržavamo nikakve oblike nasilja. Ljubav, podrška i zajedništvo poruke su koje šaljemo u svijet!

3  4