Maturalno putovanje

admin   21 October, 2022  

Učenici osmih razreda od 12.9.2022. do 16.9.2022. bili su na maturalnom putovanju. Posjetili su Baraćeve špilje, NP Plitvička jezera, NP Krku, Prvić, Vodice, Šibenik, Zadar i Nin.

Kako im je bilo možete pročitati i vidjeti u nastavku…

56  22222

PRVI DAN MATURALCA

Na naše petodnevno putovanje, na naš slavni maturalac o kojem nismo znali ništa drugo osim da je put dug, krenuli smo u ponedjeljak 12.9 u 6.00 sati ujutro. Vozili smo se do Karlovca i tamo prvi put stali.  Odmorili noge, nešto pojeli te nastavili put. Nakon nekog vremena stigli smo u Baraćeve špilje. Razgledavanje je bilo zanimljivo, špilje su bile mračne, i hladne. U špilji nikad nije  temperatura viša od 9 stupnjeva, no zanemarimo li hladnoću i mrak špilje su prava prirodna ljepota.

Nakon razgledavanja Baraćevih špilja stigli smo na Plitvička jezera i tamo proveli 4 sata. Upoznali smo ljepote nacionalnog parka, proučili najstariji, najveći ,a po meni i najljepši slap. Malim brodićem vozili smo se kroz velike prirodne ljepote. Kad smo stigli na odredište vlakićem smo se vratili do autobusa. U Vodice smo stigli oko 18 sati i raspakirali se. Otišli na večeru te jedva dočekali odlazak u krevet. Dan je bio dosta dug, ali ispunjen brojnim lijepim doživljajima.

Gabriela Gabud 8.a

98  2654

DRUGI DAN MATURALCA

Nakon doručka autobusom smo došli do Šibenika, a zatim brodom do otoka Prvića, gdje smo posjetili Memorijalni centar „Faust Vrančić“, gdje smo vidjeli makete bazirane na izumima jednog od najvećih hrvatskih izumitelja, Fausta Vrančića.

Nakon poučnog posjeta vratili smo se u Vodice, a poslije ručka išli smo na kupanje na obližnju plažu.

Nakon toga smo se vratili u hotel, gdje je navečer jedna od učiteljica najavila da se spremimo za polazak u disko.  Tamo se u početku nije mnogo plesalo, ali kasnije su se svi više-manje priključili, osim većine dječaka. Nisam planirao plesati, ali na kraju sam ipak postavljen na plesni podij, gdje sam se čak i snašao. Dovoljno dobro da bi dobio kompliment „baš super plešeš“. Oko 23 sata vratili smo se u sobe na zasluženi odmor.

Petar Kovačić, 8.a

63444  434343

TREĆI DAN MATURALCA

Treći dan naše uzbudljive pustolovine! Poslije doručka išli smo na bazen gdje su nas dočekale  animatorice. Nismo dugo bili na bazenu jer smo se trebali spremiti za ručak i odlazak  u NP Krku i otok Visovac.

Do otoka Visovca vozili smo se brodićem i tamo smo vidjeli franjevački samostan i jednu jako malu crkvu koji su se nalazili jedno pored drugog. Nakon toga smo se vratili na Skradinski buk i obišli Nacionalni park Krku gdje smo vidjeli mnoge zanimljivosti kao npr. kovačnicu i slap koji može za 10 sekundi napuniti olimpijski bazen. Uživali smo u prekrasnoj prirodi i velikoj biljnoj i životinjskoj bioraznolikosti. Nakon obilaska vratili smo se u hotel, večerali i otišli u disko.

Jana Gorički, 8.b

 

ČETVRTI DAN MATURALCA

Četvrti dan naše zanimljive pustolovine nije počeo baš bajno. Prvo smo Jana, Lina i ja zaspale jer nas nije alarm probudio. Sva sreća pa su nam dečki iz osmog c, Karlo i Eduardo, lupali po vratima i tako nas probudili.  Uputili smo se u Sokolarski centar “Dubrava” i Šibenik. Prvo smo išli u Sokolarski centar gdje smo promatrali ptice te saznali mnogo o sokolima i sovama. Nakon toga smo krenuli u Šibenik gdje smo posjetili katedralu sv. Jakova. Prošetali smo te malo razgledali grad, kupili sladoled i vratili se do autobusa. Nakon toga smo se vratili u hotel gdje smo ostavili stvari i otišli na ručak. Nakon ručka smo išli na bazen. Nismo išli u disko jer smo saznali da jedna cura ima koronu pa smo ostali u sobama.

Jana Gorički, 8.b

 

PETI DAN MATURALCA

Posljednji dan našeg maturalnog putovanja posjetili smo Zadar i Nin. Prvo smo u Zadru pozdravili Sunce uz zvuk Morskih orgulja. Produžili smo do crkve sv. Donata koja je građena još u 9. stoljeću. Posebno nam je bio zanimljiv stup srama gdje su vezali ljude koji npr. nisu plaćali porez. Tu je i Forum-središnji trg. Uz Forum, iz rimskog doba sačuvani su i ostaci gradskih zidina. Nakon toga prošetali smo Kalelargom do slastičarnice gdje smo se počastili sladoledom.

Nakon Zadra autobusom smo stigli do Nina. Prvo smo posjetili Solanu u Ninu gdje smo saznali kako se dobiva sol i cvijet soli. Zatim smo prošetali pokraj kipa kneza Branimira i Condure Croatice-replike starohrvatskog broda iz 11. stoljeća do najmanje katedrale na svijetu-Crkve sv. Križa. Na kraju smo uhvatili Grgura Ninskog za nožni palac i poželjeli da se vratimo na sva divna mjesta koja smo posjetili na našem maturalnom putovanju. Umorni, ali puni novih doživljaja, znanja i lijepih uspomena vratili smo se navečer kući u našu lijepu Mariju Bistricu.

Laura Klapač, 8.c