Erasmus+ Projekt „From Food To the Europe Heart“

Erasmus+ Projekt „From Food To the Europe Heart“, u kojem je sudjelovalo 6 učenica osmih razreda naše škole, približio se završetku.

U Projekt smo se uključili krajem 2019., ali mobilnost učenika u Poljsku odgađana je dva puta i konačno realizirana od 14.8.-23.8.2021. u Piekary Slaskie.

Sve predviđene aktivnosti realizirane su prema planu (odabir učenika, odabir recepata, uvježbavanje kuhanja, prijevod recepata na engleski jezik, pripremni posjet Poljskoj, sve pripreme potrebne za put u inozemstvo).

2Sudionici Projekta, učenici i njihovi voditelji iz Češke, Gruzije, Hrvatske i Poljske, pripremali su 7 dana po četiri različita jela iz svih zemalja EU. U tih 28 jela bila je uključena i Gruzija, a Poljska, kao domaćin, imala je svoj posebni dan za predstavljanje poljskih jela. Uz kuhanje su svakodnevno bile organizirane radionice koje su se bavile održivim razvojem, zaštitom okoliša, zdravom prehranom, dobrobitima ‘fair trade-a’, volontiranja, inkluzije,… Bilo je organizirano i nekoliko izleta (razgledavanje Katowica, obližnjeg grada Bytoma, zatvorenog rudnika koji je otvoren za posjetitelje, kupanje na bazenima).

Sudjelovanje u Projektu bilo je izvrsno iskustvo za učenike u svakom pogledu. Cijelo vrijeme komunicirali su na engleskom jeziku, naučili su mnogo riječi iz ostala tri jezika, učili se suradnji, uvažavanju, toleranciji (grupe su bile sastavljene od članova iz različitih zemalja), dodatno razvili svoje kulinarske sposobnosti, upoznali neke običaje drugih kultura i predstavili svoje, dobro  se zabavili,….

Finalna aktivnost bila je izrada zajedničke „Europske kuharice“ u kojoj su svi recepti i fotografije jela koja smo kuhali. Svi sudionici dobili su EU potvrde o sudjelovanju i nezaboravno iskustvo!

Galeriju fotografija možete pogledati na sljedećoj poveznici: galerija

Izvještaj o projektu:

Evo, nakon pune dvije godine, naš Erasmus + projekt „From Food to Europe Hearth“ došao je do kraja. Zadnje dvije aktivnosti uspješno su završene.

MicrosoftTeams-imageSudionice i sudionici dali su svoj osvrt na cjelokupni projekt i podijelili svoj doživljaj ovakvog načina učenja, rada i druženja. Pogledajte njihove dojmove. https://drive.google.com/drive/folders/1tK2tScOmpdSXTApUZndRd7Vb11h1dVge?usp=sharing

A ‘kruna’ cijelog Projekta je Coolinary Book – Europska kuharica u kojoj možete pronaći 28 zanimljivih i nadasve ukusnih jela iz svih zemalja europske unije. Dobar tek!

https://carnet-my.sharepoint.com/:p:/g/personal/alemka_mihalic-hubak_skole_hr/Ea7bHyPvRbJJjTV_2CMPDHwBxaXW6WbwCOp5cF_6lrqbMA?e=0HbsNf

Alemka Mihalić Hubak