UČENICI DODATNE NASTAVE IZ POVIJESTI U VELIKOM TABORU

admin   14 November, 2019  

1Učenici šestih razreda uključeni u dodatnu nastavu povijesti  25.10.2019. bili su na terenskoj nastavi u Velikom Taboru i Ivaniću Miljanskom.

Nakon  vođenog razgleda dvora  sudjelovali su u dvije vrlo poučne i zanimljive radionice: „Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom“ i edukativno – taktilnoj radionici „S mačem u ruci.“ Učenici i učiteljice Vesna i Maja okušali su se u gađanju lukom i strijelom u pripremljene mete u atriju dvora. Kratku poduku o gađanju dala nam je gospođa kostimirana u viteza. Najuspješnije  u streličarstvu  bile su Lorena Majcen, Ana Julia Bertić i Dolores Prugovečki. Za svoj uspjeh primile su i pismena priznanja.

2Osim rukovanja lukom i strijelom, učenici su  saznali i niz informacija o viteštvu, viteškom oružju i srednjovjekovnom ratovanju. Učenici su mogli  osjetiti težinu mačeva, bodeža, buzdovana i srednjovjekovnih štitova.

Posjetili smo i  kapelicu sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom koju je posebno za našu grupu otvorio prečasni župe Zagorska Sela Milan Juranić i ispričao nam  o njenoj restauraciji.                                  .

Unutrašnjost kapelice oslikana je vrlo vrijednim kasnogotičkim freskama  s prizorima iz Biblije i likovima grofova Celjskih i Veronike Desinićke. Kapelu je dao podići grof Fridrik II. Celjski u drugoj polovici 15.stoljeća.

Prepuni dojmova, novih znanja i vještina prije povrataka u Mariju Bistricu odmorili smo se i okrijepili

u obližnjem seoskom domaćinstvu Grešna gorica.

Pogledajte video…