Tjedan hrvatskoga jezika

admin   18 March, 2019  


Dramska radionica „Svi znaju za to“

1Ove smo godine započeli Tjedan hrvatskoga jezika na poseban način. Za učenike 6.-ih i 8.-ih razreda 11. ožujka bila je organizirana radionica pod vodstvom dramske pedagoginje Ivane Marijančić. Dramske dijelove ove radionice izvodio je glumac Ivan Bošnjak. Ineraktivna radionica pod nazivom „Svi znaju za to“ trajala je dva školska sata, a učenici su angažirano sudjelovali u vježbama koje osvještavaju prisutnost nasilja u našem društvu te su poticani na aktivno djelovanje i pružanje podrške potlačenima.

2O nasilju se puno govori i pasivno raspravlja. Cilj ove radionice je vježbanje, stjecanje iskustava koje će učenici ponijeti u život, pridobivanje  društvene skupine za aktivno djelovanje i osnaživanje.  Ovakva vrsta edukacije dobar je primjer kako naši mladi ljudi i te kako razmišljaju o problemima koji ih okružuju, ali nemaju odgovore na pitanja kako pomoći sebi i drugima. Vjerujemo  da im je ova radionica pomogla u tome.

Kviz znanja iz povijesti hrvatskoga jezika

hjTjedan hrvatskoga jezika završili smo 15. ožujka već tradicionalnim, 6. po redu, kvizom znanja za učenike šestih razreda. Na kviz su se prijavile 4 skupine učenika: iz 6.a „Think pink“ ( Tamara Odorjan, Lea Kovačić, Ana Galoić i Sandrin Kušić), iz 6.b „Quatro“ (Nika Car, Helena Miketić, Laura Sugnetić, Dora Topolovec), iz 6.c „Marsovci“ (Petra Šajnički, Petra Krajnik, Estera Gučin Županić i Dora Prugovečki) te jedna miješana ekipa 6.a i 6.c „Štrumfovi“ (Lucija Pugar, Tara Šagud, Iva Jelovečki i Dorotea Loina). Učenice su u protekla dva tjedna skupljale bodove kroz potragu za glagoljaškim blagom, a na kvizu su rješavale zadatke iz opsežnog gradiva povijesti jezika pripremljene u web-alatima Plickers i Kahoot, zatim kroz igre memorije, pantomime, asocijacije… Ovu gomilu kreativnih zadataka za njih je pripremila i pri tom se izrazito potrudila učiteljica Božena Žugec. Kviz su spretno i stručno vodili prošlogodišnji pobjednici i sudionici Male glagoljske akademije u Roču: Vida Pelko, Laura Andraka, Lorena Uroić i Luka Klancir.

2Kad su se zbrojili svi bodovi, proglašeni su i ovogodišnji pobjednici – skupina „Marsovci“! Valja napomenuti da su se sve učenice dobrovoljno prijavljivale na natjecanje te da su se prihvatile dodatnog učenja i istraživanja u kojem je bilo važno surađivati, biti snalažljiv, brz, spretan, vrijedan i ustrajan. Zbog toga im svima treba čestitati jer su svojim primjerom pokazale kako učenje može biti izazov i cilj, kako u našoj školi ima puno vrijednih i marljivih učenika te kako ocjena nije jedini motivator za učenje. Tijekom kviza djelovala je trema, neizvjesnost, vremensko ograničenje, pritisak,  javljala se nesigurnost – sve su to prepreke za znanje koje su učenice marljivo skupljale. Bile su dirljive suze naših učenica po završetku kviza – što one radosnice zbog pobjede, što one radosnice zbog pobjede prijateljica, pa i one koje su govorile „tako nam je malo nedostajalo da budemo prvi“. Ipak, svi su se ponijeli prijateljski – međusobno su si čestitali, a publika je strpljivo podržavala sve učenice do samoga kraja pokazavši visoku razinu pravednog i pristojnog navijanja.

Pobjedničku skupinu škola će i ove godine prijaviti u Malu glagoljsku akademiju u Roču. Navijamo za naše učenice i od srca im želimo da se nađu među pozvanim učenicima! Čestitamo!