Tjedan hrvatskog jezika

admin   27 March, 2018  

hj1Tjedan hrvatskoj jezika obilježen je i u našoj školi. Učenici su pripremili izložbu radova u predvorju škole, održan je kviz iz povijesti hrvatskog književnog jezika, te prigodni program u Domu kulture.

U programu su nastupili učenici OŠ Marija Bistrica koji su nas predstavljali na ovogodišnjem Lidranu i učenica Osnovne glazbene škole Nika Kovačić koja nam je izvela nekoliko skladbi na gitari.

Svim učenicima koji su sudjelovali na županijskim natjecanjima ovom prigodom ravnateljica Vesna Brlek podijelila je priznanja.

RječnikU subotu 24. ožujka u Domu kulture predstavljena je i knjiga ”Rječnik i nadimci bistričkog kraja” prof. Marinka Micaka.

Događanje je popratila i prigodna izložba grafičkih inicijala slova iz rječnika koja su izradili učenici OŠ Marija Bistrica, recitacije, te kratki videouradak našeg web tima.

Pogledajte video…

O školskom natjecanju piše Lorena Uroić iz 6.c. razreda

Školsko natjecanje za Malu glagoljsku akademiju u Roču

hjPovodom Tjedna hrvatskog književnog jezika u našoj školi 16. ožujka 2018. održano je natjecanje iz povijesti hrvatskog književnog jezika na kojem su sudjelovali učenici šestih razreda. Tijekom tjedna učenici  su tražili kodove koji su im otkrivali pitanja i tako skupljali nagradne bodove. Zanimljivu igru „U potrazi za blagom“ osmislila je učiteljica Melita Petriš Banovec koja je vodila cijelo natjecanje.  Natjecatelji su se podijelili u četiri grupe „Ljubičasti“ (Luka Klancir, Laura Andraka, Vida Pelko i Lorena Uroić), „Plavi“ (Dorijan Rusan, Kristijan Belko, Jelena Mikuš i Renato Prugovečki) „Crveni“ (Nikolina Topolovec, Paola Pucko, Marta Ozimec i Karla Vajdić) i „Zeleni“ (Karlo Čukman, Renato Dominkuš, Luka Pucko i Karlo Pucko). Mentorica učenika bila je učiteljica Anita Klemar. Borba je bila neizvjesna do samog kraja, no dvije ekipe su se posebno istaknule. Učenici „Plavih“ i „Ljubičastih“ svoje izvrsno poznavanje povijesti jezika pokazali su u igri „Quick question and answer“ (brza pitanja i odgovori), a  pobjedu za samo jedan bod razlike odnijeli su „Ljubičasti“.

Krajem lipnja učenici  Luka Klancir, Laura Andraka, Vida Pelko i Lorena Uroić odlaze u Malu glagoljsku akademiju u Roč, a učenici iz ekipe „Zeleni“ Karlo Čukman, Renato Dominkuš, Luka Pucko i Karlo Pucko u rujnu putuju na Mali sabor glagoljaša u Sv. Filip i Jakov.