Sudjelovanje na 8. Znanstvenom pikniku

Vesna Brlek   15 October, 2019  

Sudjelovali smo na 8. Znanstvenom pikniku kao posjetitelji, ali i kao izlagači!!!

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 82

Znanstveni piknik manifestacija je koja okuplja  izlagače/edukatore koji prezentiraju znanstveno-zabavne sadržaje u svrhu popularizacije  znanosti u Hrvatskoj.  Već osam godina  za redom, u neznanstvenom, prirodnom ambijentu, kroz neformalno opušteno druženje, edukatori posjetiteljima kroz interaktivne radionice, prezentacije, znanstvene  izložbe, predavanja nastoje približiti  sadržaje kemije, fizike, informatike, biologije, matematike… i najrazličitijih znanstvenih područja.Organizatori manifestacije su Udruga Profesor Baltazar, Institut Ruđer Bošković i CARNET. Manifestacija tradicionalno uživa visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Zagreba. Zadnje dvije godine vrijednost manifestacije prepoznala je i Krapinsko-zagorska županija te se prošle godine pridružila Znanstvenom pikniku kao „županija partner“, a ove godine bila je i  domaćin. Tako se po prvi puta događanje preselilo izvan Zagreba, konkretno u park dvorca Stubički Golubovec.  Navedena lokacija odabrana je s ciljem najave i promocije projekta organizatora koji obuhvaća potpunu fizičku obnovu ovog dvjestogodišnjeg dvorca, te njegovu programsku prenamjenu u interaktivni znanstveno popularni sadržaj naziva Znanstveno – edukativno – zabavni centar ZAGORJE ZEZ.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 82

I ovaj Znanstveni piknik okupio je posjetitelje iz cijele Hrvatske: učenike osnovnih i srednjih škola koji su organizirano posjetili manifestaciju u petak 27. rujna, ali i obitelji s djecom i zaljubljenike u znanost koji su tijekom petka i subote, 27. i 28.  rujna,  uživali u znanstvenoj zabavi predstavljenoj na sedamdesetak edukacijskih punktova.

Ponosni smo jer je iz naše škole na Pikniku sudjelovalo čak pedesetak učenika. Svim zainteresiranim učenicima viših razreda omogućen je posjet Pikniku, dok se čak dvadesetak učenika našlo u ulozi edukatora. Iako su tek zakoračili u svijet fizike, naši sedmaši predstavili su se kao odlični učenici – edukatori. Kroz prezentacijske radionice i demonstracijske pokuse posjetiteljima, često starijim i iskusnijim učenicima (što se tiče nastave fizike), hrabro su i uvjerljivo predstavili sadržaje optike koji se na redovnoj nastavi fizike obrađuju tek u osmom razredu. Same pripreme odradili su intenzivno i motivirano tijekom rujna u sklopu  izvannastavne aktivnosti „Radoznalci“. Proučili su i posjetiteljima Piknika prezentirali kako svijeća gori pod vodom, kako  letjeti, okrenuti se naopako, smanjiti se ili povećati (naravno, navedene situacije samo su iluzija, slike nastale u zrcalima…), lećama su lomili svjetlost, pokazali su kako se slaganjem crvene i zelene svjetlosti dobije žuta boja,  kombinacijom crvene i plave purprnocrvena (magenta), a  od crvene, plave i zelene svjetlosti bijela boja. Demonstrirali su kako u  mlazu vode „zarobiti“ svjetlost i još niz zanimljivih pokusa…. Šestaši su izvodili kemijsku reakciju nastajanja CO2  koji napuhuje balon na drugačiji način nego što smo navikli. Petaši su učili  posjetitelje zašto se kaže da „oko gleda, a mozak vidi“ te pokazali kako nas i vlastite oči ponekad mogu prevariti. Mali posjetioci mogli su napraviti svoju igračku koja pokazuje kako se dvije različite slike u našem mozgu slijevaju u jednu.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 82

Najbolji dokaz atraktivnosti i zanimljivosti našeg štanda jest činjenica da su nam posjetitelji cijelo vrijeme  prilazili i zainteresirano proučavali naše izloške, pa čak i u subotu dok je kišilo. Subotnja kiša nije otjerala nas prezentere, a ni posjetitelje.

Iskustvo sudjelovanja na Znanstvenom pikniku izazov je učiteljima jer pruža drugačiji format rada, iziskuje materijalnu i stručnu pripremu atraktivnih znanstvenih sadržaja razumljivih široj publici. Učenici pak imaju priliku okušati se u realnoj ulozi poučavatelja i tako  vježbali vještinu javnog nastupa, komunikaciju, prezentaciju…

Zanimljivo je i vrijedno učitelju doživjeti vlastite učenike kako predano prezentiraju sadržaje pobuđujući kod publike interes, pažnju, pa i ljubav prema istraživanju i znanosti.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 82

Ovim putem pohvaljujmo učenike koji su predstavili našu školu na 8. Znanstvenom pikniku, pogotovo one koji su odradili oba dana!!!

Učenici koji su sudjelovali kao edukatori:

Petra Krajnik, Petra Šajnički, Dora Prugovečki, Matej Kovačić, Lovro Klancir (obadva dana), te Lucija Pugar, Antonio Hamin, Lea Kovačić, Fran Klemar, Alen Miketić, Jakov Hudek, Gabrijel Pugar, Matej Pucko, Marko Pucko, Karlo Topolovec, Paulina Švaljek, Matija Šobak i Nika Labaš (petak)

Učenike su za Znanstveni piknik pripremale i na samoj manifestaciji osobno podržavale učiteljice Karmen Prugovečki i Ivančica Hopek-Kramar (oba dana), te Jelena Januš Grbić i Vesna Tomorad (petak),  a u pripremi programa i učenika uz navedene učiteljice sudjelovale su i  Kristina Vuković Mikić  i Lidija Kovačić Hren.