Školsko natjecanje u čitanju naglas – starija kategorija

admin   31 October, 2018  

book

U našoj je školi 29. listopada održano Natjecanje u čitanju naglas, na kojem je sudjelovalo 39 čitatelja.

Zadatak im je bio da pred prosudbenom komisijom u predviđenih pet minuta predstave sebe i djelo koje čitaju, obrazlože svoj odabir na što kreativniji i inovativniji način te izražajno pročitaju naglas odabrani ulomak iz djela.. Učenici su se natjecali u dvije kategorije: mlađa – učenici 3.-5. razreda i starija – učenici 6.- 8. razreda. Čitali su tekstove iz književnih djela po vlastitom izboru u trajanju od 3 minute te su za nastup pripremili motivacijski govor u trajanju od 2 minute.

U mlađoj kategoriji natjecalo se 29 učenika: Ema Šagud, Gabriel Pugar, Paulina Švaljek, Juraj Galoić, Jakov Hudek, Marta Čvek, Tin Osrečak, Marko Pucko, Lovro Bartolović, Sara Šagud, Sandra Pavlović, Vita Vedrina, Nika Labaš, Klara Gabud, Ema Šakanović, Jelena Tomorad, Lana Kušić, Lucija Majcen, Tena Vajdić, Iva Babić, Marija Perić, Luka Sugnetić, Martin Meštrović, Lukas Gabud, Ivan Čujić, Petar Dijanić, Marta Gabud, Tomislav Markuš i Mario Sajko. U starijoj kategoriji natjecalo se 10 učenika: Petra Krajnik, Dora Pruhovečki, Dorotea Loina, David Joć, Katarina Gereci, Petra Šajnički, Paula Kruhak, Lucija Hamin, Natali Gabud i Sebastian Klancir. Najbolje su ocijenjeni nastupi Pauline Švaljek i Petre Šajnički. Paulina je čitala priču „Zar baš moram u školu“ iz istoimene zbirke priča Sanje Pilić, a Petra je čitala ulomak iz romana Ferenca Molnara “Junaci Pavlove ulice”. Obje će predstavljati školu na županijskom natjecanju 7. 11. Petra je tako potvrdila svoje umijeće čitanja jer je i prošle godine bila najuspješnija u svojoj kategoriji. U mlađoj kategoriji drugo mjesto je zauzela Ema Šagud, a trećeplasirani je Gabriel Pugar. Dok je u starijoj kategoriji drugoplasirana Paula Kruhak, a treće mjesto zauzela je Natali Gabud. Valja napomenuti da je izbor bio težak i da su učenici imali minimalnu razliku u postignutim bodovima – svi su dokazali da se još uvijek njeguje vještina lijepog čitanja i da se s knjigom rado druže. Bio je užitak slušati ih. Posebno je pohvalno što neki učenici već tri godine svojim čitanjem uljepšavaju ovaj događaj i doista prenose svoj entuzijazam i ljubav prema knjizi na vršnjake (Natali Gabud i Sebastijan Klancir).

Natjecanje u čitanju naglas namijenjeno učenicima od 3. do 8. razreda u Republici Hrvatskoj. Inicijatori, ujedno i organizatori na nacionalnoj razini Natjecanja su Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac u Sisku i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva. Ciljevi natjecanja su: poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas, razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unaprjeđenje čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja te poticanje usmenog izražavanja. Natjecanje je osmišljeno i provodi se u dvije kategorije: mlađa (3., 4. i 5. razred) i starija (6.,7. i 8. razred), te na svim razinama: školska, gradska, županijska i nacionalna razina.

Velika pohvala za sve učenike! Oni su ponos svojih obitelji, svojih učitelja i naše škole!

S lijepim dojmovima ovogodišnjeg natjecanja u našoj školi, veselimo se brojnijem sudjelovanju i nastavku idućih godina!

Pogledajte video…