Produženje nastave na daljinu – pismo roditeljima

admin   21 March, 2020  

Poštovani roditelji, svi zajedno smo se našli u neočekivanoj situaciji, te nam je potrebno strpljenje u prilagođavanju na novi način učenja koji će možda potrajati i dulje nego što bismo to željeli. Prema sadašnjim uputama, nastava na daljinu produljena je do 19.travnja 2020.

Kao prvo, nemojte biti pod pritiskom i misliti da morate igrati ulogu „zamjenskih učitelja“. Vaša su djeca sposobna uspješno komunicirati s učiteljima i odraditi većinu zadataka. Uputite ih da to bude njihova odgovornost, a potrebnu dozu kontrole procijenite obzirom na individualne osobitosti djeteta. Budite otvoreni za pomoć, ali uputite dijete da ju zatraži. Ako želite sjesti sa svojim djetetom i detaljno pratiti njegove zadatke, to je stvar vašeg izbora, ali nikako nemojte pasti u zamku obavljanje njihovog posla umjesto njih. Učenici smiju činiti pogreške, baš kao i u učionici. Ako nešto i ne uspiju odraditi, nije nikakva panika. Učitelji će sigurno imati razumijevanja za to da nastava kod kuće ne može biti ni približne kvalitete kao ona u školi.

Važno je reći da nastava na daljinu nije isključivo online nastava i da se od djece ne očekuje da provode cijeli dan na računalu. Potrebno je da koriste i svoje udžbenike i bilježnice i uče iz njih. Program koji se emitira na televiziji  također preporučamo jer može biti vrlo koristan za rast djetetova znanja i kompetencija, iako ga možda nitko neće direktno provjeravati i ocjenjivati. Savjetujte djecu da uče za znanje, a ne za ocjenu.

Molimo vas da djecu potičete na učenje na ohrabrujući način, da budete pozitivni i optimistični jer time djeci pružate veliku psihološku potporu u situaciji koja nam je svima na neki način stresna. Kako je u učenju važna navika, pomognite djetetu ostvariti uvjete za učenje (radno mjesto) i dnevnu rutinu – vrijeme za učenje. Trebat će nešto vremena dok svi ne otkrijemo kako tehnologija funkcionira. Nemojte biti previše kritični. U ovu smo situaciju svi zajedno upali bez pripreme, silom prilike, ali to ne znači da nećemo napredovati. Osim toga, trenutno nemamo alternative.

Svaki će učitelj organizirati nastavu na način koji smatra najboljim. Načini poučavanja učitelja su različiti, uvjetovani mnogom čimbenicima (pa i specifičnostima predmeta), ali za učenike je i ta raznovrsnost iskustava vrlo korisna priprema za život. Tako će zasigurno biti i u nastavi na daljinu. Budite sigurni da se učitelji trude nalaziti najbolje načine, ali i svjesni da je ovo proces učenja za sve nas. Ohrabrite djecu da kažu učiteljima što im je teško i u čemu se ne snalaze. Međusobna suradnja i povjerenje uvijek je ključ uspjeha.

Budimo blagi prema sebi samima i prema djeci. Naša su djeca su iznimno sposobna i ne sumnjamo u to da će nas zadiviti svojom sposobnošću prilagodbe ovoj situaciji, a odgovornost za svoje obrazovanje i disciplina koju sada razvijaju sigurno će im biti itekako potrebna u budućnosti.

Hvala vam na strpljenju, razumijevanju i suradnji!

Vaši učitelji