Posjet izložbi o Katarini Velikoj

admin   17 May, 2018  

1U petak, 11.5.2018.  petnaest  učenika šestih i sedmih razreda naše škole u pratnji učiteljice Povijesti Vesne Jutriša-Petrinec i učiteljice Likovne kulture Martine Grgec uputili su se u Zagreb na izložbu  „ Katarina Velika, carica svih Rusa” .

Nakon što smo  izašli iz autobusa na okretištu u Dubravi, tramvajem smo se odvezli  u centar grada gdje smo ručali u McDonaldsu.

Preko Trga  bana Jelačića, Radićeve ulice i Kamenitih vrata prošetali smo do Jezuitskog trga gdje se nalazi  Galerija Klovićevi dvori u kojoj je  od 12.4. do 29.7.2018. postavljena izložba o Katarini Velikoj.

Na samom ulazu u Galeriju dočekala nas je  simpatična  voditeljica koja nas je provela kroz izložbu. U vrlo zanimljivom i šaljivom stilu ispričala nam je najvažnije detalje iz vremena Katarine II. koja je vladala  Rusijom od 1762. do 1796.

Ova odlučna Njemica, jedna od najvećih vladarica svih vremena , izvanredna državnica, političarka  i prosvjetiteljica svoj je život posvetila dobrobiti ruskoga naroda.Ljubiteljica umjetnosti,  utemeljila je Ermitaž, najveći muzej  na svijetu za koji je godinama  kupovala i  skupljala umjetnine.Caričin muzej je poseban jer pod jednim krovom  objedinjuje svu kulturu i umjetnost čovječanstva.

U Galeriji Klovićevi dvori predmeti i umjetnine izloženi su na dvije etaže, od kojih su neki prvi puta napustili Ermitaž.

Bili smo očarani sjajem i raskoši dragocjenog caričinog nakita, zlatnog i srebrnog posuđa i rezbarenim kamejama-caričinih omiljenih  predmeta (koje je i sama izrađivala) njezine najveće sakupljačke strasti.

Izloženo je nekoliko primjeraka oružja, odjeće i servisa  iz kojih se blagovalo na određene dane.

Veličanstveni  carski portreti, skulpture, grafike i crteži, predmeti umjetničkog obrta ( staklo,keramika, servisi,srebro ,zlato )medalje, namještaj…

Nakon razgledavanja izložbe,  prepuni dojmova s Gornjeg grada, spustili smo se do Ilice,  počastili  sladoledom i kolačima i nakon toga uputili  se  kućama.