PODRUČNA ŠKOLA LAZ

admin   28 September, 2020  

1Učenici PŠ Laz više nemaju svoju staru školsku zgradu u kojoj su mnoge generacije odrastale i stjecale nova znanja. Potres u ožujku ju nije zaobišao, teško je oštećena i nije za upotrebu. Ta stoljetna zgrada je puno više od obične zgrade, jer ima svoju povijest. Prije 111 godina dao ju je izgraditi ondašnji župnik Juraj Žerjavić kako bi bila „škola“, središnja i najvažnija zgrada na Lazu, po važnosti odmah nakon crkve. Za učenike i djelatnike, sada potresom oštećene područne škole, trebalo je naći adekvatan prostor. Početak nove školske godine se tada činio daleko, nastava se provodila na daljinu, procedure i projekti su se nizali bez konačnog rješenja sve do kraja kolovoza.

2Vatrogasci DVD-a Laz su već u proljeće dali svoju zgradu školi na raspolaganje kao zamjenski prostor jer se to činilo kao najbolje rješenje za učenike. Uz financijsku pomoć Općine i Županije i velikim trudom i zalaganjem članova DVD-a, roditelja i mještana Laza dva tjedna prije početka nastave prostor DVD-a je preuređen u malu školu. Uređena je velika učionica, kuhinja, mala blagovaonica i sanitarni čvor. Prostor je lijepo opremljen i siguran za boravak djece, prilagođen je djeci i ima sve što jedna učionica mora imati.

Ovakve akcije nisu rijetkost na Lazu. Na inicijativu roditelja i prije su se organizirane akcije uređenja okoliša i stare školske zgrade, kako bi djeci i učiteljicama boravak u školi bio što kvalitetniji i ugodniji. Roditeljima nikad nije bilo teško odvojiti vrijeme i učiniti  nešto dobro i korisno za vlastitu djecu i sve one koji će školski prostor koristi za ono što je i namijenjen.

Što će biti dalje sa stoljetnom školskom zgradom još uvijek se ne zna, prostor DVD-a Laz je privremeno rješenje i to najbolje moguće za 28 učenika i njihove učiteljice. Članovi DVD-a Laz su dali najviše što su mogli, dali su prostor, uredili ga uz mnogo zalaganja i truda jer nije bilo lako riješiti mnogobrojne prepreke u tako kratkom roku.

Uistinu još jedna lijepa priča s Laza o zajedništvu, nesebičnosti i dobrim ljudima. Hvala svima koji su omogućili učenicima i učiteljicama PŠ Laz da sigurno i zadovoljno započnu novu školsku godinu i nastave tamo gdje su stali.

Učenici i učiteljice PŠ Laz