Obilježili smo tjedan programiranja

admin   18 October, 2018  

1Europski tjedan programiranja održava se od 6. do 21. listopada. Svrha mu je inicijativa koja želi potaknuti učenike da nauče nešto više o tehnologiji i programiranju koje je kreativno, zanimljivo i zabavno, ali i traženo zanimanje.

Održavanje tjedna programiranja započelo je prije šest godina kada je organizirano preko 300 događaja, a danas se diljem Europe organizira i preko 3 000 događaja. I naša škola uključila se već treću godinu i organizira niz radionica na kojima se učenici mogu susresti s različitim programskim jezicima i oblicima programiranja. Radionice se održavaju utorkom u informatičkoj učionici u terminu od 13.45 do 14.30.

2Glavna je zamisao okupiti i motivirati učenike i nastavnike u zajedničkom druženju i učenju, jer programiranjem možete oživjeti svoje ideje, stvarati i graditi.

Tako ste ovog tjedna u našoj školi mogli upoznati nove programske jezike i okušati se u programiranju koristeći  Kodu Game Lab.

Kodu Game Lab je programu za objektno orijentirano programiranje u kojem se učenici osim usvajanja novih znanja, najviše zabave. Koriste znanja iz matematike, informatike, engleskog jezika, koordinatni sustav i snalaženje u prostoru.

3Zanimljivi likovi koje smo kreirali i programirali na radionicama natjecali su se, spoticali, plivali i brali jabuke – naravno radilo se o igricama koje su naši učenici izradili za sve one koji su se željeli okušati u njima.

Iako smo  možda uvjereni da je programiranje nešto daleko i komplicirano što nikad nećemo savladati bitno je upoznati mlađe generacije s mogućnostima koje im ono pruža, jer čak i ako jednom neće postati programeri, moraju biti upoznati s tehnologijama i mogućnostima koje se nalaze oko njih.

Programiranje je prisutno svugdje jer tehnologija danas oblikuje našu svakodnevnicu.