OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR 2017.

admin   20 November, 2017  

U petak, 17. studenoga, dan uoči Dana sjećanja na Vukovar, učenici i učitelji OŠ Marija Bistrica poklonili su se žrtvi Vukovara.

Integriranu nastavu na temu “Hrvatska žena i majka” započeli smo u razrednim odjeljenjima na satu SRO-a.

vukovar2Nakon razgledavanja prigodne izložbe učeničkih radova postavljene u predvorju škole, učenici i učitelji su, s lampašima u rukama, krenuli u dvoranu Božanskoga milosrđa na predavanje.

vukovar3Ovogodišnja draga gošća bila je gospođa Jasna Mihaljević. Majka trojice sinova – Krešimira, Ivana i Matije i supruga vukovarskog branitelja i heroja Domovinskog rata Željka Mihaljevića, podijelila je s nama svoje iskustvo žene i majke u Vukovaru. Dirljivo predavanje uz fotografije i pisma dirnulo je srca svih prisutnih. Gospođa Jasna prenijela nam je iskustvo patnje, brige, neizvjesnosti i straha, ali i nade, ohrabrenja, vjere i ljubavi. S krunicom u rukama, brinući o svojim sinovima i strepeći za život svoga muža, gospođa Jasna je shvatila da jedino Ljubav može dati snagu za život. U susretu s mužem (nakon razmjene i izlaska iz srpskih logora) i susretu obitelji, ljubav je pobijedila i dalje oblikovala život. Sličica Majke Božje koja je “preživjela” strahote Vukovara i srpskih logora, ostaje svjedočanstvo zagovora Majke Božje i pobjede ljubavi.

Nakon predavanja, slavili smo sv. misu u svetištu Majke Božje Bistričke za sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Naša gošća i predstavnici razreda na oltar su prinijeli bijele vukovarsko-bistričke golubice mira i ljubavi.

vukovar4Iz svetišta smo se u koloni uputili na vrh bistričke kalvarije i okupljeni oko križa molili za Vukovar, Mariju Bistricu i cijelu Hrvatsku.

Nakon molitve, učenici i učitelji su se rasporedili od vrha kalvarije do škole i upalili svoje lampaše stvarajući kolonu svjetla, molitve i nade. U molitvi smo ostali uz svoje lampaše dok su bistrička zvona slala pozdrav vukovar5Vukovaru.

Na koncu, široko mašući rukama poslali smo pozdrav i poruku – NIKAD NEĆEMO ZABORAVITI VUKOVAR!

Proživljavajući još jednom uspomenu na Vukovar, u svoje domove i obitelji u srcima nosimo dobivene poruke žrtve, nade, molitve, vjere i ljubavi.

Neka nam LJUBAV u opraštanju i zajedništvu dade snagu i vodi nas kroz život u prisutnosti Božjoj.

Barbara Sipina