Kako je Kiki došao u Bistricu

admin   12 June, 2020  

1Pročitajte kako su učenici osmih razreda naše škole dijeljenjem svojih iskustva i znanja uspjeli donijeti djelić međunarodnog filmskog festivala u Bistricu.

Dio virtualne nastave likovne kulture veže se uz jedan filmski festival. U našem lijepom Zagorju, točnije u Zaboku već 9. godinu za redom održava međunarodni festival dječjeg filma pod nazivom KIKI. U programu festivala KIKI prikazuju se filmovi namijenjeni djeci i mladima. Cilj KIKI festivala jest razvoj kulture gledanja filmova u ranoj dječjoj dobi i podizanje vizualne pismenosti djece, Sa svrhom razvoja aktivne filmske publike, s djecom se provode edukativne radionice kako gledati film.

Ove godine su na radionici sudjelovali učenici naše škole Vida Pelko, Luka Klancir, Renato Dominkuš i Laura Andraka.  Još jedna posebitost ovog međunarodnog filmskog festivala je u tome što filmove ocjenjuju djeca. Polaznici radionice Kako gledati film koji najbolje izbruse svoje kritičarske vještine dobivaju čast biti članovi stručnog žirija. Ove godine su to mjesto zaslužili naši Vida i Luka jer je njihov angažman u radionici oduševio organizatore. Učiteljicu je oduševilo kako su se uživjeli u uloge filmskih kritičara, posebno prilikom analize eksperimentalnog filma „I onda vidim Tanju“. U tom trenu dali su joj ideju kako Kiki festival donijeti u školu ostalim učenicima.

Tako je spomenuti eksperimentalni film poslužio kao inspiracija učenicima 8. razreda u kreiranju i snimanju svojih kratkih video dnevnika o tome kako provode vrijeme u izolaciji. Nadalje, Vida i Luka su bili još od pomoći u kreiranju nastave Likovne kulture. Dijeljenjem iskustva i savjetima o tome kako gledati i analizirati film sudjelovali su u kreiranju likovnog zadatka te tako bili ravnopravni suradnici u učenju. Lukini i Vidini komentari i upute poslužili su ostalim učenicima predmetne nastave kao smjernica u radu na likovnom zadatku.

Ako mislite da je tu kraj, varate se. U posljednjem tjednu svibnja, u sklopu Kikija održana je radionica (Ne)moć slike na kojoj su sudjelovali Luka i Laura. Tijekom dvodnevne radionice u praksi su se okušali u snimanju filma – od osmišljavanja i pisanja scenarija, preko snimanja do montaže. U dva dana, zajedničkim snagama svih sudionika radionice, stvoren je film koji će se premjerno prikazivati prilikom svečanosti dodjele filmskih nagrada na završnici Kikija. Hvala organizatorima festivala što su nam pružili priliku da učimo na kreativan način. Hvala našim učenicima što su nesebično podijeli stečeno znanje s ostalima u školi.

Na priloženoj poveznici možete pristupiti mapi u kojoj su pohranjeni rezultati ove suradnje i učeničkog rada: https://carnet-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/ana_kaic_skole_hr/EipPnWjCJvxPqanoG7fcUKwB_6nc9FyiKkOyD_HGVYl8Fw?e=iIO8PM