Dan ružičastih majica u OŠ Marija Bistrica

admin   5 March, 2019  

dav

Dan ružičastih majica je Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a obilježava se u cijeloj Republici Hrvatskoj. U programu sudjeluje više od dva milijuna boraca protiv nasilja.

Nasilje je nažalost u raznim oblicima prisutno svakodnevno u svim okruženjima. Zato je i naša škola odlučila reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi naše djece.

dav

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

27. veljače učenici i nastavnici naše škole obukli su ružičaste majice kako bi podržali ovu inicijativu zajedništva u borbi protiv nasilja. Okupili su se na hodnicima uz pjesmu i ples, slaveći zajedništvo, prijateljstvo i različitosti.