„Čitanjem na jastučiću“ obilježavamo „Noć knjige“ u našoj školi

admin   23 April, 2018  

noć knjigeObavještavamo sve učenike i roditelje da ćemo danas, 23.travnja, obilježiti „Noć knjige“ u našoj školi. Planirana je aktivnost za učenike viših razreda pod nazivom „Čitanje na jastučiću“. Učenici koji se žele uključiti u provođenje ove aktivnosti doći će u 20.30 u školsku knjižnicu te će sa sobom ponijeti jastuk i knjigu po vlastitom izboru. Iz knjige će naglas čitati odabrani ulomak/ulomke, kraću priču, pjesmu ili čak vlastite literarne radove koje bi željeli podijeliti s drugima. Želja nam je u ugodnoj i opuštenoj atmosferi, bez vrednovanja i ocjenjivanja, pokazati učenicima koliko čitanje može biti ugodno i zanimljivo, a dijeleći tekstove i svoje interese, poticati druge na čitanje. Večer se može provesti uz serije, igrice i chatove, ali dobra knjiga je zasigurno najbolji izbor za slobodno vrijeme. Škola će, iznimno, biti otvorena za tu prigodu u večernjim satima, a s učenicima će čitati knjižničarka Jasna Milički i učiteljica Melita Petriš Banovec. U pauzi je planirana čajanka i noćni obilazak školskih prostorija. Molimo roditelje da radi sigurnosti doprate djecu do škole te da dođu po njih. Planirano trajanje aktivnosti je 2 sata, no učenici mogu i ranije završiti, ako žele. Nadamo se da nitko neće zaspati i da će nam ovo biti jedno novo, nezaboravno iskustvo.

O „Noći knjige“

  1. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, koji se od 1996. godine, odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio “Juditu”.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena.

Noć knjige je organizirana kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan više govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga, uz osnovnu nakanu predstavljanja knjiga domaćih i svjetskih autora te druženja uz knjigu i čitanje. Priliku za to pružili su “Svjetski dan knjige i autorskih prava” (23. travnja) te “Dan hrvatske knjige” (22. travnja).

Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog dosega, koji se svakodnevno dovode u pitanje trivijalizacijom i medijskim zapostavljanjem.