10 GODINA ŠKOLSKOG PROJEKTA „I U MOJOJ ŠKOLI ŽIVI VUKOVAR“

admin   19 November, 2019  

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

7Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u petak, 15. studenoga 2019., odali smo počast Vukovaru. Učenici i učitelji OŠ Marija Bistrica okupili su se po deseti put u sklopu projekta „I u mojoj školi živi Vukovar“.

Nakon razgledavanja retrospektivne izložbe u predvorju škole, učenici viših razreda s lampašima su se uputili u dvoranu Božanskoga milosrđa. U dvorani su se susreli s gostima koji su kao gosti predavači sudjelovali u dosadašnjim obilježavanjima Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u našoj školi.

1Prisutni su bili nekadašnji vukovarski gvardijan fra Zlatko Špehar, vukovarski branitelj Željko Mihaljević i njegova supruga Jasna Mihaljević te Vukovarke Ivana Ancić rođ. Papac i Lidija Piljaš rođ. Horvat. S nama, nažalost, zbog obveza nisu mogli biti ostali gosti – Mladen Kušec, Ivana Martinović i Ivica Vrdoljak, a časna sestra Mladena Španjević je prije nekoliko godina preminula. Uz prisutne goste, s nama je bio i fra Branimir Kosec, ratni gvardijan Vukovara.

6Prisutne je u program uveo župnik preč. Domagoj Matošević. Nakon retrospektivne prezentacije obilježavanja Dana sjećanja u našoj školi, učenicima su se obratili prisutni gosti. Njihove poruke, u kojima su naglasili vrednote na kojima je vrijedno graditi život, duboko su dirnule sve prisutne.

Nakon susreta u dvorani, svi učenici i učitelji naše škole prisustvovali su svetoj misi za poginule, umrle  i nestale branitelje Vukovara i cijele Hrvatske, koju je predvodio fra Zlatko Špehar. Za vrijeme mise, gosti i predstavnici razreda na oltar su prinijeli bijele golubice koje će do kraja školske godine imati u svojim učionicama da ih podsjećaju na vrednote mira, slobode i ljubavi.

8Iz svetišta Majke Božje Bistričke, školska kolona sjećanja, s lampašima u rukama, uputila se na Kalvariju. Nakon kratke zajedničke molitve kod križa, učenici su na Kalvariji zapalili svoje lampaše. Predstavnici razreda su oko Gospinog kipa u crkvi na otvorenom oblikovali simboličan krug zajedništva. Dok su bistrička zvona zvonila u čast Vukovara, svi prisutni su pored svojih upaljenih lampaša molili za taj grad heroja.

5Kad su utihnula bistrička zvona, učenici su s Kalvarije poslali Vukovaru pozdrav mašući rukama, a predstavnici razreda u zrak su pustili crvene, bijele i plave balone.

Desetu godinu zaredom, u zajedništvu i molitvi, odali smo počast svim vukovarskim i hrvatskim junacima koji su svoje živote položili iz ljubavi prema svojoj domovini.  A „veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“ (Iv 15,13)

Svjetla su ostala svijetliti i u noći, a mi smo u svojim srcima ponijeli svjetlo molitve i zajedništva kojem nas je učio, okupio i ujedinio – VUKOVAR.

4 3

Pogledajte videozapise:

Poveznica 1 – video retrospektiva (web tim)

Poveznica 2 – animirani film (medijska grupa)