MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

admin   7 December, 2018  

1
U ponedjeljak (3.12.2018.) u našoj školi

obilježili smo Dan osoba s invaliditetom.

Nakon skraćene nastave učenici od  5. – 8. razreda zajedno sa svojim učiteljima prisustvovali  su susretu sa gospodinom Dinom Sokolovićem – poznatim paraolimpijcem u skijanju koji je 2018. u Pjongčangu na Zimskim paraolimpijskim igrama osvojio zlatnu medalju. Gospodin Dino se odmalena bavio različitim sportovima. Sa 14 godina doživio je tešku prometnu nesreću u kojoj je izgubio majku, strinu i dva brata. On je jedini preživio, no liječnici su mu morali amputirati obje noge iznad koljena. Nakon nesreće uz podršku oca, bake i prijatelja uspio je prebroditi  tešku životnu tragediju i uhvatiti se u koštac sa životom.

2Ponovno se počeo baviti sportom – plivanjem, košarkom u kolicima, skijanjem, a od prošle godine i rukometom. Želja mu je podići rukomet u kolicima na jednu višu razinu. Osim velikih sportskih uspjeha osnovao je i obitelj. Ima ženu i malu kćerku Vitu koje mu pružaju veliku podršku. Također je zaposlen na pola radnog vremena.

U zajedničkom susretu učenici i učitelji su gospodinu Dini postavljali različita pitanja na koja im je on rado odgovarao.

3Ovim susretom cilj nam je bio kod učenika potaknuti ne samo osjećaj empatije prema drugima već i osjećaj da i osobe s invaliditetom mogu voditi kvalitetan i bogat život te da je vrlo bitno biti uporan, marljiv i pozitivan.

U obilježavanju Dana osoba s invaliditetom uključili su se zainteresirani učenici  5.-8. razreda koji su istraživali paraolimpijske sportove i poznate paraolimpijce. Učeničkim istraživanjima nastali su lijepi plakati, vrijedne prezentacije, sastavci i sl.

Ovim putem još jednom zahvaljujem svim učiteljima i učenicima koji su se uključili u obilježavanje Dana osoba s invaliditetom.

 

Voditeljica posebnog razrednog odjela

Danijela Kreber